CPAP Cihazı Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
- NİLAY ÖZ
- 17 Tem 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 29 Tem 2021
Uykuyla ilgili hastalıklar sıralandığında en sık görüleni uykusuzluktur (insomnia), ikinci sırada ise uyku apnesi yer alır.

Uyku apnesi, sadece apne olarak da bilinir, uyku esnasında oluşan solunumsal problemlerden kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan bir hastalıktır.
Design with Ease
Kişi uykudayken solunumsal hava akışının en az 10 saniye süreyle durması söz konusuysa buna uyku apnesi adı verilir. Hayat kalitesini ciddi şekilde düşüren ve hayati riskler oluşturan uyku apnesinin tedavisi için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri ameliyat, diğeri ağız içi aparat kullanımı, üçüncüsü ise PAP (positive airway pressure) tedavisi yani solunum cihazı tedavisidir. En az yan etkisi olan tedavi şekli PAP cihazlarıyla yapılandır. CPAP, OTOCPAP, BPAP, BPAP ST, BPAP ST AVAPS, OTOBPAP ve ASV gibi solunum cihazlarına PAP cihazı adı verilir. Uyku apnesi tedavisinde çoğunlukla CPAP ve OTOCPAP cihazları kullanılır. Uyku apnesi ile birlikte farklı hastalıklar mevcutsa veya hasta CPAP ya da OTOCPAP cihazına uyum sağlayamazsa diğer cihazlar da tedavi için uygulanabilir.

Uykudaki solunumsal problemler (horlama, solunum azalması, solunum durması ve benzeri) nedeniyle kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar. Bu durum öncelikle beyin olmak üzere tüm organları etkiler. Solunum sıkıntılarının özellikle uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkisi çoktur.
PAP cihazları sürekli olarak pozitif yönlü solunum yolu basıncı üretir. Kullanıcının üst solunum yollarını sürekli olarak açık tutarak horlamayı ve solunum durmalarını önlemeyi hedefler. Cihazlar, uyku apnesi tedavisi için uygulanıyorsa her uykuda kullanılmalıdır. Hastada hem uyku apnesi hem de KOAH gibi bir akciğer hastalığı mevcutsa hekimler tarafından CPAP ve OTOCPAP dışındaki PAP cihazlarından biri önerilebilir. Böyle bir durumda sadece uyku esnasında değil uyanıkken de solunum cihazını kullanmak gerekebilir. Solunum cihazları hekim raporu ile verilir. Cihazların ne kadar süreyle hastaya uygulanacağı konusunda hekim önerilerine mutlaka uymak gerekir.
CPAP ve OTOCPAP cihazları tek seviyeli sürekli pozitif yönlü solunum yolu basıncı üretir. BPAP, BPAP ST, BPAP ST AVAPS, OTOBPAP ve ASV cihazları ise iki seviyeli sürekli pozitif yönlü solunum yolu basıncı üretir.
CPAP uygulaması akciğerleri henüz tam gelişmemiş prematüre bebeklerin tedavisi için de kullanılır. Hekimler, solunum problemi yaşayan bebeklere CPAP uygulayabilirler. Bu durum evde cihaz kullanımından ve uyku apnesi tedavisinden farklı bir durumdur.
Comments